пʼятниця, 5 вересня 2014 р.

Сирнки з родзинками та чорничним соусом





    


 

  Хто ж з нас не любить сирниики. Пропоную простий  рецепт сирників для смачного і поживного сніданку. Щоб вони тримали форму, потрібно обирати сухий та густий творог 5-9 %, при жирності 0 %, вони просто розваляться. Манку потрібно запарити. Для обкачування використовую вівсяне борошно - корисніше  і ароматніше. 

Харчова цінність 100г:  Калорійність - 150 Ккал, Білки - 13, Жири - 6 , Вуглеводи - 19.







  • 200г. творога ( 5-9% жирності, можна домашній) 

  • 1ст. л. меду 

  • 1 жовток

  • 20г . родзинок

  • 1ст. л. манки

  • 1ст. л. води

  • вівсяна мука для обкатування

  • 1ст. л. оливкової олії ( для смаження) 

     Для соусу: 

  • 100г. не солодкого питного  йогурту 1% .

  • 0.5ч.л стевії  або 1ч.л. меду

  • 30 г. чорниць

   

    Приготування:

  1.  Творог   перетираємо  через сито, щоб добитись правильної структури і  пишності .

  2.  Родзинки потрібно замочити в теплій воді, щоб чтали м'якими. 

  3. Жовток збиваємо з медом або стевією.

  4. Родзинки висипати на серветку і промокнути , щоб забрати вологу  і додаємо до сиру.

  5. Манку запарюємо гарячою водою 1ст. л. манки на  1ст. л. води. Додаємо манку і жовток до сиру, перемішуємо.

  6. Формуємо сирники. Мокрими руками ( щоб сир не прилипав до рук) робимо кульки, обкачуємо їх у вівсяному борошні і легенько натискаємо зверху. 

  7. Смажимо сирники  на добре розігрітій сковорідці з додаванням 1ст.л. оливкової олії. 

  8. Робимо соус. Перетираємо чорниці, додаємо меду або стевії   та заливаємо йогуртом. 



четвер, 4 вересня 2014 р.

Пириіг зі шпинатом та фетою

       Шпинат - дуже корисний  овоч, проте, практично позбавлений смаку у свіжому вигляді. Зате в поєднанні з фетою, надає страві повноту смаку без зайвої жирності.

  У цьому пирозі замість листкового чи пісочного тіста я вирішила зробити мигдалево-вівсяне, що містить складні вуглеводи та жири омега 3 так необхідні організму. Отримала не менш смачну та дієтичну основу. 

Харчова цінність 100г:

Калорійність - 260 Ккал,  Білки - 8, Жири - 21, Вуглеводи - 15. 


    Для тіста: 

  • 125г. вісяного борошна

  • 1/3 чашки мигдалевого борошна ( підсмажений  мигдаль збиваю у блендері)

  • 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю

  • 1/2 ч.л. солі

  • 3 ст.л. оливкової олії

  • 3 ст.л. холодної води

      Для начинки: 

  • 3 яйця

  • 200 г сиру фета

  • 1 ч.л. сухого орегано

  • щіпка пластівців або порошку чилі

  • щіпка меленого мускатного горіха

  • 2 ст.л. оливкового масла

  • 1 зубчик часнику

  • 2 гілочки зеленої цибулі

  • 200 г шпинату

  • сіль і перець



     Приготування:

  1. В посудині з'єднати  вівсяне, мигдалеве борошно і крохмаль. Приправити сіллю і перцем. Додати масло, холодну воду і ретельно все перемішати. 

  2. З тіста сформувати кульку, загорнути в харчову плівку і покласти на 30 хвилин у холодильник. Розкатати тісто для форми діаметром 24 см, враховуючи невеликий бортик. Викласти у форму, трохи наколоти тісто виделкою в різних місцях і запікати 10 хвилин. 

  3. В окремій посудині збити яйця. Додати фету порізану кубиками, орегано, чилі, мускатний горіх, приправити сіллю і перцем. 

  4. На оливковій олії підсмажити до рум'яності подрібнений часник і цибулю. Додати половину шпинату. Готувати 1-2 хвилини. Змішати з сирною заправкою, додати решту шпинату і ретельно перемішати.

  5. Влити в форму з запеченим тістом. Запікати в духовці близько 30 хвилин. 

вівторок, 2 вересня 2014 р.

Клафуті зі сливами

    Часом необхідно швидко приготувати десерт для несподіваних гостей, чи просто лінь витрачати багато часу на приготування чогось солоденького. Клафуті - один з таких десертів, готувати його дуже легко і швидко. До того ж, він  є досить дієтичним, оскільки муки там зовсім мало, а цукор можна замінити стевією. Можна спробувати для різноманітності сніданку. 

   Клафуті (фр. clafoutis) - французский десерт родом з провінції Лімузен. Це французька класика, схожа на суміш запіканки і пирога.Традиційний клафуті готують  з вишнею, проте це саме той десерт, який дозволяє експерементувати. Мені принесли цілий пакет слив. Чесно кажучи, самі сливи не дуже люблю, але  у випічці, вони просто божественні, соковиті, з легкою кислинкою. Отож, пропоную  один з варіантів клафуті зі сливами. Надалі експерементуватму з цим рецептом і ділитимусь з вами. 



Харчова цінність 100г.: Калорійність - 121 Ккал ( 90Ккал -  зі стевією),  Білки - 3.6,  Жири - 2.35, Вуглеводи - 22 ( зі стевією - 16) .



  • 500г. великих круглих слив ( приблизно 20 шт.) 

  • 50 г. вівсяної муки

  • 40г. цільнозернової муки

  • 1ч. л. розпушувача

  • 3 яйця

  • 100 мл. молока

  • 3ст. л. цукру + 1 ст. л ( для слив) або 1 ст. л. стевії

  • 1ч.л. ванільного цукру

  

    Приготування: 

  1. Розрізаємо сливи навпіл, видаляємо кісточки

  2. Муку з'єднуємо  з розпушувачем

  3. Збиваємо яйця з ванільним, цукром або зі стевією, додаємо  молоко.

  4. В яєчну суміш вводимо муку,  продовжуючи збивати. 

  5. Порізані сливи, засипаємо 1ст. л. цукру, ставимо розрізом вниз, заливаємо тістом.

  6. Випікаємо в духовці при t 180 С , 25-30 хв. Готовий клафуті  різким рухом перевертаємо на посудину. Чудово смакує з морозивом.


понеділок, 1 вересня 2014 р.

Ніжні тюфтельки з шампіньйонами










Надзвичайно ніжні і аромтні тюфтельки для тих хто хоче урізноманітнити своє меню. 


Харчова цінність100г: 
Калорійність- 150Ккал, Білки - 12, Жири - 8 , Вуглеводи - 1, 69 




  • 400 г фаршу ( у мене 200 г. курячого + 200 г. з телятини, можна брати будь який) 

  •  300 г грибів (печериці)

  • 2 головки ріпчастої цибулі

  • 2 зубчики часнику

  • 2ст.л. висівок

  • 1 яйце

  • сіль, чорний мелений перець,  італійські трави за смаком 

                                           Приготування: 
  1.  Гриби разом з цибулею підсмаити .
  2.  Фарш гарно вимісити, рази 3-4 добре стукнувши в мисочці.Потерти цибулину на мілкій тертці, цибульно-грибну суміш,  сіль і перець італійські трави . Все добре перемішати .
  3. Руки змочити холодною водою і сформувати з фаршу тюфтельки. Підсмажити їх з обох сторін на сильному вогні до румяності і викласти у жаростійку форму. 
  4. Запікаємо в духовці до готовності ( близько 6 - 7 хв.)